5 Ιουν 2017

Ελλάδα-Πορτογαλία ήρθαν πιο κοντά...



                                                                                                                             

    Για δεύτερη χρονιά καθηγητές του ΕΠΑΛ Περάματος συμμετείχαν σε πρόγραμμα επιμόρφωσης στο εξωτερικό, προκειμένου να ενισχύσουν τις ικανότητές τους στη διαχείριση κρίσεων. Η επιμόρφωση υλοποιήθηκε σε μια χώρα, κοντινή με την Ελλάδα ως προς το οικονομικό και σχολικό υπόβαθρο, την Πορτογαλία. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και αν μη τι άλλο πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα.
      Για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας στην Πορτογαλία οι μαθητές μαθαίνουν μέσα από βιωματικές ασκήσεις να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να συνεργάζονται, να ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις στο πλαίσιο ομάδας, να σέβονται ο ένας τον άλλον. Το θεατρικό παιχνίδι, οι δραματοποιήσεις και η έκφραση μέσα από διάφορες μορφές τέχνης αποδείχθηκαν μοναδικά εργαλεία στα χέρια κάθε εκπαιδευτικού που επιθυμεί να καλλιεργήσει στους μαθητές του ευγενικά αισθήματα και υψηλές ικανότητες επικοινωνίας.
      Την αρμονική συμβίωση με το ευρύτερο περιβάλλον μας, κοινωνικό και φυσικό, υπηρετούν και οι ομαδικές περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Εντύπωση προκάλεσαν τα πολύ ζωντανά διδακτικά παιχνίδια, που διοργάνωναν υπηρεσίες του Δήμου, για την καλλιέργεια σεβασμού προς το περιβάλλον. Τα παιδιά- πάντα σε ομάδες!- μάθαιναν κανόνες για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, την προστασία θαλάσσιων ζώων. Ο Δήμος του Lagos στην Πορτογαλία αναθέτει στους μαθητές (κατά τους καλοκαιρινούς μήνες) την ενημέρωση περαστικών και τουριστών για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα; Κοινές εμπειρίες που δημιουργούν στενούς δεσμούς μεταξύ των μαθητών και άμεση σύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία! Για να μην αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος Δήμος βραβεύτηκε πέρσι ως ο πιο καθαρός της Ευρώπης!
    Από το «παιχνίδι» με τη σχολική βία και την υποβάθμιση του επαγγελματικού λυκείου δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι νέες τεχνολογίες που τόσο αγαπούν οι μαθητές. Σε μουσεία, σχολικές τάξεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα της Πορτογαλίας η χρήση των tablet ζωντανεύει τη βαρετή ύλη με αποτέλεσμα την κινητοποίηση των μαθητών και την αποτροπή τους από φαινόμενα βίας. Οι στατικές εικόνες ή τα εκθέματα σε ένα μουσείο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, «κινούνται» παρέχοντας μια ολοκληρωμένη και «ζωντανή» εικόνα της νέας γνώσης. Αλλά και το επαγγελματικό σχολείο μπορεί να ωφεληθεί προβάλλοντας το έργο του μέσω των νέων τεχνολογιών.
  Όλοι λοιπόν και όλα, επιστρατεύονται για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Στην Πορτογαλία αποδείχθηκε ότι οι συντονισμένες δράσεις εφοδιάζουν τους μαθητές με ικανότητες απαραίτητες όχι μόνο για τον επαγγελματικό τους βίο αλλά και για μια αρμονική ζωή με τους γύρω τους.

Ηλιάννα Αναγνωστάκου
Φιλόλογος, εκπαιδευτικός 
Υπεύθυνη προγραμμάτων Erasmus+ στο 1ο ΕΠΑΛ Περάματος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου